Om uw database te kunnen benaderen en beheren op een windows omgeving is een SSH verbinding noodzakelijk. Via deze SSH verbinding kunt u verbinding maken met uw database via uw favoriete onderhoudsapplicatie. Voor deze applicatie lijkt het alsof u de database lokaal geinstalleerd heeft.

Stap 1: Installatie en configuratie Bitvise Tunnelier SSH client.

De Bitvise Tunnelier client is een SSH client applicatie welke een secure verbinding opbouwt met de SSH server van Yoda ICT. Deze SSH client is gratis te gebruiken. Hieronder volgt een overzicht van de te volgen stappen:

Download de SSH client via https://bitvise.com/ssh-client-download. Start de client installatie, accepteer de license agreement en klik op install. Na installatie verschijnt het volgende scherm:

Vul de Hostnaam in zoals afgebeeld en klik op “Client key manager”. Het volgende scherm verschijnt:

Klik op ‘Generate New’ en en dan op ‘Generate’. Laat de passphrase leeg. De nieuwe key is vervolgens zichtbaar zoals hieronder:

Selecteer de key en klik op ‘Export’. Klik in het nieuwe venster nogmaals op ‘Export’. De standaard instellingen zijn juist. Sla de key vervolgens op op een door u gekozen lokatie. Kies als naam voor uw key uw gebruikersnaam bij Yoda ICT.

Stuur uw public key vervolgens per mail naar Yoda ICT met de vraag voor import in een bestaand / nieuw profiel.

Vervang ‘USERNAME’ met uw gebruikersnaam bij Yoda ICT. Deze ontvangt u, wanneer deze nog niet bekend is, zodra uw public key is geimporteerd. Selecteer vervolgens ‘publickey’ bij Initial method en onder Client key de zojuist gegenereerde key.

Open het ‘Options’ tabblad en stel het als volgt in:

Open ‘C2S Fwding’ En zorg dat ‘Accept server-side port forwardings’ is aangevinkt:

Doe hetzelfde op het ‘S2C Fwding’ tabblad:

Klik vervolgens op ‘Save profile as’ En sla het profiel op op een door u gekozen locatie.

Zodra u de bevestiging vanuit Yoda ICT heeft ontvangen dat uw key is geimporteerd klikt u op ‘Login’. Hierna wordt gevraagd of u de host key accepteert. Klik op ‘Accept and Save’. ELke 2 maanden wordt het gebruikte certificaat opneiuw gegenereerd en zult u deze opnieuw moeten accepteren.

Stap 2: Configuratie Databases

Via SSH kunt op alle beschikbare database varianten aanloggen. Wanneer u kiest voor MySQL of MSSQL zullen de daarvoor benodigde port forwardings automatisch voor u worden ingesteld. Alles wat u hoeft te doen is het juist configureren van uw beheerapplicatie voor de database.

Instellingen voor de verschillende database varianten:

MySQL

Servernaam: localhost

Poortnummer: 3306

Database naam: de door u gekozen databasenaam (via controlpanel)

Gebruikersnaam en wachtwoord: door u gekozen (via controlpanel)

Microsoft SQL server

Servernaam: localhost

Poortnummer: 1433

SQL Server Authenticatie gebruiken!

Database naam: de door u gekozen databasenaam (via controlpanel)

Gebruikersnaam en wachtwoord: door u gekozen (via controlpanel)